Home Scholen Jinja

Jinja is een plaatsje dat ver in het binnenland ligt.alt

We moeten een aardig stuk op een onverharde weg rijden om de scholen te kunnen bereiken.

In oktober 2009  hebben  Thomas en Suzan in het district Jinja 3 scholen bezocht om een indruk te krijgen hoeveel kinderen er besmet zijn met djiggers.

De scholen waren erg groot, zodat we het plan van aanpak eerst even hebben laten bezinken.  

We hebben vervolgens besloten om 1 school Kyomya Primray School van 550 kinderen te behandelen.

 alt

 

In mei 2010 zijn we gestart hebben de leerkrachten verteld wat we van hun verwachten.

Hygiëne het handen wassen na de wc gang en dat de ouders op de hoogte gebracht moeten worden.

Bij de kinderen van deze school ligt het probleem thuis waar ze de meeste djigger oplopen.

We hebben deze school een watertankje gedoneerd voor bij de wc om hun handen te kunnen wassen.

We hebben 140 kinderen genoteerd die met djiggers besmet waren.

Robinah is samen met een andere medewerker in het begin 2 keer per week naar de school gegaan om de voeten te behandelen.

 

alt

 

Om dit werk te doen hebben we een kist met materiaal aan geschaft waar ze dan “professioneel” mee aan de slag kunnen.

 

 

 alt 

 

 

 

 

 

Bezoek aan Jinja 18 juli 2011

Volgens de planning gaan we vandaag naar Jinja, de Kyomya Primary School. Jinja ligt nog verder het binnenland in, het laatste stuk onverharde weg daar naartoe was lang en erg stoffig, we waren kompleet oranje van het stof.

Op school aangekomen worden we ontvangen door de directeur en Robinah, de vaste medewerker die de besmette voeten behandeld. De school is erg blij met de behaalde resultaten. Van de 140 besmette kinderen zijn er nu nog slechts 40 die djiggers hebben. Het betreft vooral de jonge kinderen die geen ouders meer hebben. Al met al een hele verbetering, dankzij de inzet van Robinah die de school elke week bezoekt voor behandeling. De uitdaging voor het komende jaar is om deze kinderen helemaal djiggervrij te krijgen.alt

De volgende school die dan in aanmerking komt voor behandeling is de nabijgelegen Lukolo Primary School. Hier schamen de kinderen zich voor hun voeten en zijn bang voor behandeling. Het plan is om ze toch te behandelen en ze te belonen met een potlood of een schrift. Waar we deze kinderen al blij mee kunnen maken!
Tijdens dit schoolbezoek ontmoetten we sponsers uit UK, zij hebben een project 'lunch 4 learning'.
Hun doelstelling is om door het verstrekken van maaltijden op school de inwendige gezondheid van de kinderen te versterken. Zo zie je maar dat er genoeg werk te verzetten is in dit kinderrijke maar ozo arme land.

Op terugweg hebben we langs Jinja Bujagaali, de Nijl met zijn stroomversnellingen bezocht. Een Oegandees gaat op een jerrycan het water op. Het uitzicht is adembenemend, bekijk onze foto's en geniet ervan

alt